Flawless een woning kopen (ahum)!

Woensdagmiddag 9 november 2016. Ik zit met mijn moeder rond de tafel aangezien ik momenteel ”dakloos” ben en daarom even lekker onder de vleugels van mijn ouders mag vertoeven. Mijn moeder bekijkt me eens en ik zie dat ze zich afvraagt wat er allemaal gaande is aangezien ik nog geen kwartier geleden al briezend het huis binnen kwam gestormd. Ik slaak een zucht en doe mijn verhaal maar weer eens – van haperende systemen, tot copyshops die niet inscannen waarop je juist drie kwartier in de kou hebt zitten wachten omdat die zaak pas om 10.00 open ging etc. Na afloop kom ik tot de conclusie dat alles wat ik heb meegemaakt de afgelopen maanden eigenlijk wel zo bizar is dat het wel een verhaal waard is. Hopelijk werkt het schrijven en delen met de buitenwereld hiervan therapeutisch. Een ding is zeker: de uitspraak ”Als je iets wil moet je ervoor vechten” klopt als een bus en heb ik met dit hoofdstuk uit mijn leven weer aan den lijve ondervonden!
Het begon allemaal half april toen ik de woning aan de Hommelseweg op Funda voorbij zag komen. Een bouwvalletje dat wel.. maar met erg veel charme. Ik moest en zou hier even gaan neuzen. Van het rondkijken werd ik enthousiast en in overleg met mijn ouders besloten een bod uit te brengen.
Na een onderhandelingsperiode een bedrag overeengekomen met de eigenaar. Echter was er sprake van een slapende VVE en dit kan niet, hier gaat een bank niet mee akkoord. Met de verklaring van de eigenaar om de VVE actief te maken wanneer de koop rond is en dan te starten met nul euro in de pot zijn we overigens zelf ook niet akkoord gegaan. Stel je nu eens voor dat ik daar woon en binnen een half jaar blijkt er van alles aan de hand te zijn met een gezamenlijk onderdeel en ik direct voor 50% mag gaan lappen? Het zou onverantwoord zijn om me daar mee in te laten, zeker gezien de staat van de woning – aan onderhoud is geen aandacht besteed door de vorige eigenaar welke weliswaar afstand doet van de benedenwoning (aan mij) maar van de bovenwoning nog steeds eigenaar is. Dus hiervoor moest eerst weer flink onderhandeld worden. Hoe hier mee om te gaan? Telefoontjes, brieven, mailtjes.. veel overleg – alles kwam er weer aan te pas. Uiteindelijk met een bouwkundige de woning opgenomen. Hoe staat het ervoor en wat is het onderhoudsplan voor de aankomende jaren?Achterstallig onderhoud beneden, is besloten – is voor rekening van de vorige eigenaar, en met de duidelijke verdeling van wat bij wie hoort is er overeenstemming gekomen over de VVE.
Dat geregeld hebbende begon de start met het verkrijgen van de leningen. De eerste geldverstrekker kwam al snel met een offerte op de proppen. Zo klinkt het heel soepel maar ook hier moest flink over nagedacht worden. Wat een gegevens moet je aanleveren en moeilijke dingen moet je invullen! Opzicht werd ons gedurende dit verhaal best helder waarom veel mensen kiezen voor een aankoopmakelaar. Toen de eerste geldverstrekker over de brug was moest de lening bij de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) aangevraagd worden: de starterslening. Even wat achtergrond info over de starterslening: de Starterslening is in het leven geroepen om starters een woning te kunnen laten kopen wanneer ze met een gat zitten tussen de lening van de bank en het aankoopbedrag van de eerste woning. Het verschil wordt dus gefinancierd vanuit de SVn. Het zou moeten stimuleren…….
De procedure van de startersleningaanvraag is als volgt: je vraagt een lening aan bij de gemeente waar je het huis wil kopen, zij kijken of je voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden. Is dat het geval dan krijg je een officiële aanvraagset van hun opgestuurd welke je wederom moet invullen (en alle duizenden documenten moet verzamelen en bijvoegen) en opsturen naar de SVn. In mijn geval werden alle moeilijke documenten (waarvan je denkt hier zal ik nog wel iets aan moeten verbeteren ofzo) akkoord bevonden maar de werkgeversverklaring was een groot probleem. In eerste instantie was deze werkgeversverklaring volgens hun niet aangekomen. Dus om de vaart erin te houden en er zeker van te zijn dat deze bij hun zou aankomen ben ik hier nog eens vanuit werk naar toe gereden om het persoonlijk te overhandigen. Vervolgens kreeg ik te horen dat deze werkgeververklaring met intentieverklaring als ongeldig werd beschouwd!! Waarom? Omdat mijn toenmalige werkgever Driessen er een begeleidend schrijven bij had gedaan waarin staat ”hier kunnen geen rechten aan worden ontleend”. Dit is uiteraard logisch want elke werkgever zet zoiets bij een intentieverklaring anders kan een werknemer moeilijkheden gaan schoppen als die dat wil door te zeggen: hé, je hebt hier zwart op wit gezet dat je mij een vast contract gaat aanbieden. Nou goed, SVn wilde van Driessen dat zei zouden verklaren deze mededeling in te trekken en anders moest ik jaaropgaven gaan insturen van de laatste 3 jaar. Gelukkig werkte ik nèt 3 jaar dus ik dacht nou, dan doe ik dat wel want een werkgever gaat die verklaring nooit intrekken. Jaaropgaven ingestuurd en wat blijkt, dan wordt er een gemiddeld inkomen genomen, dus ook het laagste inkomen, wat ervoor zorgt dat je aan een veel lager bedrag komt dan dat je nodig hebt om aan de koopsom te kunnen voldoen en je op voorhand berekend had op basis van je HUIDIGE inkomen. Dit alles wordt telkens met een brief door SVn gecommuniceerd dus daar gaan dan weer een paar dagen overheen. Je snapt, zo’n brief ligt dan op vrijdagavond in je bus en kun je je dus het hele weekend zitten opvreten. Al met al, ik moest mijn uiterste best gaan doen met Driessen iets te gaan regelen en zo ben ik met de staart tussen de benen gaan bellen. Er was volkomen begrip voor de situatie en zij zagen ook in dat als Driessen nu niet met hulp zou komen ik wel kon fluiten naar de lening van SVn en dus ook naar de woning. Ze hebben echt wel hun best gedaan, het is van management tot aan bedrijfsjuristen gegaan maar ze konden niks anders doen dan nog eens een mailtje richting de hypotheekadviseur doen waarin ze aangaven dat ze nou eenmaal op deze manier een intentieverklaring afgeven en dat ze nog steeds de intentie hebben mij een vast dienstverband aan te bieden. Op basis van dit schrijven zou het kunnen dat de SVn een telefoontje ging plegen naar Driessen om daar nog eens vragen over te stellen. Dit vertelde een medewerker van SVn mij toen ik hun had gebeld om nog eens te vragen of de opdrachtgever van mijn werkgever, gemeente Ede, niks kon betekenen. Die hadden namelijk inmiddels al aangegeven bereid te zijn het een en ander op papier te zetten maar het antwoord was NEE. Gemeente Ede is niet diegene die jou betaald, dit doet Driessen dus het maakt alleen uit wat Driessen zegt (ook al is gemeente Ede degene die ervoor zorgen dat ik werk en inkomsten heb en Driessen slechts een tussenpersoon is in deze). Ik kon het niet laten om ook direct aan haar te vragen of het niet een beetje vreemd is dat mijn intentieverklaring wordt afgerekend op het feit dat dat begeleidende schrijven (gericht aan MIJ) er bij zat. Ik vroeg haar of ik geen informatie achterhoud op het moment dat ik dat niet mee had gestuurd waarop ze doodleuk antwoordde: ”nee hoor”. Met andere woorden, als je een lening wil krijgen en de bank vraagt om een intentieverklaring van je werkgever verstuur dan vooral alleen de intentieverklaring en niet het ”hier kunnen geen rechten aan worden ontleend” mee – ook al is dat wel zo en weet de hele wereld dat – hiermee kan je aanvraag voor een lening (en dus je huis) keihard worden afgewezen, ook al probeer je juist open en eerlijk te zijn.
Terug naar het telefoontje van de SVn richting Driessen om te peilen wat hun intenties zijn met mij (ook al hebben ze dat al in de intentieverklaring gezet én nogmaals per mail bevestigd). Uiteraard heb ik Driessen op de hoogte gesteld van het feit dat ze een telefoontje kunnen verwachten van SVn. Wat krijg ik vervolgens te horen op een vrijdagmiddag…: SVn heeft de Driessen medewerker gevraagd of ik volgend jaar (als mijn huidige contract afloopt) een vast contract krijg of weer een tijdelijk contract waarop de medewerker van Driessen heeft aangegeven dat er dan sprake is van weer een tijdelijk dienstverband. Hier heb ik nog steeds grote vraagtekens bij: ten eerste waarom belt SVn hierover en stellen zij de vraag op deze manier, waarom moeten ze weten wat er volgend jaar gebeurd? Het gaat toch om de intentie of ik een vast dienstverband krijg ongeacht of dit nu morgen of over anderhalf jaar is?? Waarom moet dat opeens een vast dienstverband ingaande na afloop van m’n huidige contract zijn? Ten tweede, waarom wordt er vanuit Driessen aangegeven dat dit weer een tijdelijk dienstverband gaat zijn terwijl dat nog niet eens duidelijk is vanuit de opdrachtgever? Zeg dan op z’n minst dat je dat moet checken bij de opdrachtgever. Je snapt wel, ik was aan het trillen van de woede en voor mijn gevoel het onrecht wat gaande was.
Om deze reden wederom met gemeente Ede gesproken: in mijn ogen de laatste mogelijkheid: werken voor gemeente Ede en daarmee een andere werkgever hebben en dus een nieuwe werkgeversverklaring en een nieuwe intentieverklaring insturen! Mijn leidinggevende gaf aan dat er zeker wordt gekeken naar diensverbanden bij gemeente Ede i.p.v. via het detacheringsbureau (de meerderheid van mijn afdeling werkt via het detacheringsbureau) echter kwam het nu nog wat te vroeg om daar een beslissing over te maken. Zoiets moest in overleg en kon hij niet direct beslissen. Uiteindelijk is mij later die dag toch verteld dat ik in ieder geval een jaarcontract kan krijgen bij gemeente Ede waarmee ik echt erg geholpen was voor dit moment. Ik helemaal blij en de maandag daarop direct bij P&O op kantoor om dit af te handelen maar (jep, wéér een maar) wat blijkt, ik kán helemaal geen jaarcontract meer krijgen bij Ede want ik heb al te veel tijdelijke contracten gehad (drie jaar aan tijdelijke contracten). SHIT dit leek het einde – uitgespeeld – out of options… toch? Het werd een hele vervelende avond. Zit je dan. Het leek zo dichtbij en is nu zo ver weg. Sterker nog, lijkt helemaal niet meer door te gaan. En dat terwijl ik mijn huur al had opgezegd! Risico’s neem ik niet zo snel maar ik had niet verwacht dat het tot dit punt zou komen.
Echter de volgende dag werd ik door mijn leidinggevende op de hoogte gesteld van het feit dat ik vanwege mijn verdienste van het afgelopen jaar een hele goede kans maak op een vaste aanstelling (SUPERBLIJ) echter moet dit wel in overleg met senior medewerkers gebeuren van wie er nu nét eentje met vakantie is tot volgende week. Oké, ik wacht wel alleen.. de ontbindende voorwaarden zijn al een keer verlengd en een tweede keer verlengen is een stukje lastiger. Dat kan alleen als de verkopende partij hiermee akkoord gaat want anders moet je een boete betalen! Op basis van aangegeven verhaal en verwachting is er uitstel gekomen van een magere 3 weekjes. Anderhalve week voor afloop ontvang ik het verlossende telefoontje van mijn leidinggevende dat ik mag gaan proosten op mijn vaste aanstelling! Direct die week daarop alle papieren in orde gemaakt, weliswaar met een vervangend manager gezien mijn manager net ziek was (past in het hele verhaal van tegenslag ;)). Maar werkelijk veel lof voor mijn werkgever gemeente Ede. Zo snel gehandeld en meegedacht, super!
Met deze benodigde papieren de aanvraag afgerond bij de SVn. Voor de aangevraagde lening bij de eerste geldverstrekker was nog een inschrijving van de VVE bij de KVK benodigd en hiervoor was het wachten op de verkopende partij. De 3 weken waar zij zelf zo op stonden (terwijl door ons 4 weken was aangevraagd) werd niet gehaald vanwege de ontbrekende documenten van hun kant. Het was dan uiteraard ook logisch dat de ontbindende voorwaarden periode probleemloos nogmaals werd verlengd.
Aangekomen half november: de hypotheek bank heeft een kleine achterstand waardoor het wat trager gaat dan normaal (ik kijk nergens meer van op) en daarmee duurt het op dit moment iets langer dan verwacht. De bank heeft altijd een eerste en een tweede beoordeling. De eerste beoordeling is positief bevonden!
Zondag 20 november: uitgeslapen en wel word ik wakker en check even mijn mail. Wat zie ik daar? Een e-mail van de hypotheekadviseur.. op zondag?! Meteen kijken natuurlijk… wat een nieuws! De bank heeft wat overwerk gedaan van het weekend en ze hebben de hypotheekadviseur laten weten dat de aangevraagde lening akkoord is bevonden!!
Current state: VERKOCHT!
Geschreven door
More from Femke

Flawless een woning kopen (ahum)!

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Woensdagmiddag 9 november 2016. Ik zit met mijn...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *