Let there be light!

Licht is voor interieur essentieel. Of dit nu natuurlijk of kunstmatig licht is. Het is aan te raden nog voordat je gaat inrichten na te denken over lichtinval, verlichting en overweeg zelfs een lichtplan te maken. Gezien alles valt of staat met licht is het een echte ‘maker of kraker’! Hoe irritant is het als je een boek wilt lezen op de bank en het is te donker om de letters goed te kunnen zien? Of wanneer je juist een intieme sfeer voor ogen hebt en het licht te fel is? Maar dat niet alleen. Wat te denken van een kleur op de muur die opeens heel anders uitpakt dan je voor ogen had (en in de winkel nog zo leuk was?!).. Een lichtplan kun je eenvoudig maken met symbooltjes in een plattegrond van de woning. Houd bij het maken hiervan rekening met de functie van de ruimte.

Lichtpunten moeten in elke ruimte aanwezig zijn en de basisverlichting, zoals spots, zit bij voorkeur dicht bij de ramen. Het is prettig als je deze algemene verlichting kunt dimmen om altijd op de situatie en sfeer te kunnen afstemmen. Daarnaast heb je accentverlichting  waar je losse lampen voor kunt gebruiken. Vloerlampen, wandlampen, tafellampen, etc. Het schijnt ook tot de mogelijkheden te behoren dat je deze losse lampen mee kunt nemen in een groep waardoor je alle verlichting centraal kunt aansturen. Dat is helemaal mooi!

Armaturen zijn er uiteraard in alle soorten en maten maar ook in alle soorten prijzen. Vaak is een dure lamp ook in een goedkopere variant terug te vinden waarbij het verschil minimaal is. Zo heeft Kwantum en Karwei zeer geschikte lampjes. Een selectie van wat ik zelf op mijn wishlist heb staan voor mijn nieuwe woning vind je hieronder.

Wandlamp “Mike” zwart van Karwei.

Wandlamp “Balor” zwart van Kwantum.

Vloerlamp “Lars” wit van Kwantum.

Wandlamp “Discus” groen van Kwantum.

Wandlamp “Flacca” grijs van Kwantum.

Credits afb: The Spruce, Kwantum, Karwei

 

Geschreven door
More from Femke

Aan het plannen geslagen voor mijn nieuwe stek!

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Afgelopen week vrij genomen van werk en...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *